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NFPA TECHNICAL MEETING CONVENTION RULES 
 
APPROVED BY BOARD OF DIRECTORS SEPTEMBER 1993 
(AMENDED NOVEMBER 2003) 
 
The Association Technical Meetings are an important step in developing a complete record to 
assist the Standards Council in determining the degree of consensus achieved.  These 
Convention Rules, or any part of same, may not be suspended.  The transaction of business 
at Association Technical Meetings shall be governed, in order of precedence, by the 
Regulations Governing Committee Projects (see especially Section 4-5) and these Convention 
Rules. 
 

1.  Meetings.  The Secretary of the Standards Council shall develop and publish in 
advance, an agenda for each Association Technical Meeting.  At the discretion of the 
Secretary, the meeting may take place in a single session or may be divided into more 
than one session.  All items on the agenda scheduled for consideration at a session shall 
be completed before the adjournment of that session. 
 
2.  Adjournment.  Adjournment of each session shall take place only upon completion of 
the scheduled agenda. 
 
3.  Recess.  A session may be recessed at any time at the discretion of the Chair.  A 
motion to recess shall also be allowed at the discretion of the Chair. 
 
4.  Question of Privilege.  Ruled on by the chair. 
 
5.  Call for Orders of the Day.  Any change to the published agenda is to be announced 
by the chair at the commencement of the session. 
 
6.  Lay on the Table.  Not allowed. 
 
7.  Previous Question.  Requires a two-thirds vote of those present.  For informational 
purposes prior to the vote, the Chair has the authority to ask if there is anyone who 
wishes to speak, who has not spoken, and who has something new to add.  A successful 
motion of the previous question will close debate on the pending motion and bring it to an 
immediate vote. 
 
8.  Limit or Extend Debate.   Each speaker is allowed ten minutes to present their 
arguments. 
 
9.  Postpone Definitely.  Not allowed. 
 
10.  Commit or Refer.  Not allowed. 
 
11.  Amending Motions.  See Regulations Governing Committee Projects at Section 4-5 
(especially 4-5.4 through 4-5.8). 

 
 
12.  Postpone Indefinitely.  Not allowed. 
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13.  Voting on Motions.  Except as otherwise provided in these rules, the vote on 
motions shall be taken by a show of hands.  If the Chair is uncertain of the result of the 
vote, he or she can order a counting of the vote.  A motion that the vote be counted is 
allowed, and requires a majority vote of those present. 
 
14.  Main Motion (not applicable).  All motions have been submitted prior to sessions as 
per bylaws and program. 
 
15.  Point of Order.  Allowed. 
 
16.  Appeal.  Decisions of the chair can be appealed except as otherwise prohibited by 
these rules.  The proper venue for appeal of these rules is by an Appeal filed with the 
Standards Council. 
 
17.  Suspend Rules.  Not allowed. 
 
18.  Division of Question.  Allowable at the discretion of the chair. 
 
19.  Division of Assembly.  Not allowed (for rules on voting on motions, see paragraph 
13). 
 
20.  Parliamentary Inquiry or Point of Information.  Allowed. 
 
21.  Withdraw Motion.  A motion can be withdrawn only by a majority vote of the 
members assembled. 
 
22.  Take from the Table.   Not allowed. 
 
23.  Visual Aids and Physical Simulations.  Visual aids and physical simulations of 
any kind are prohibited.  Only verbal presentations are allowed. 
 
24.  Distribution of Materials.   All materials distributed within the Association 
Technical Meeting room shall have prior approval by the Secretary of the Standards 
Council.  Only NFPA staff shall be permitted to distribute such materials. 
 
25.  Reconsider, Rescind, or Amend Something Previously Adopted.   Applicable 
only within the period of discussion of the specific document and prior to the final vote. 
 
26.  Statements for the Record.   Where a person intends to appeal to the Standards 
Council a Technical Committee action as to which no floor motion is available, a 
statement for the record shall, in the discretion of the Chair, be in order.  The statement 
shall be solely for the purpose of informing the membership that an appeal will be filed 
and shall be limited to a statement of the proposal or comment number to be appealed and 
the action being sought (e.g., accept, reject a proposal).  No argument or debate shall be 
permitted. 
 

 


