HITF INTERPRETATION
JUNE 2008 NO. 1

Document to be interpreted: ~ NFPA 10 (2002) 6.2.1
NFPA 10 (2007)

Edition: 2002 and 2007

Background Information (optional): INSPECTION OF PORTABLE FIRE
EXTINGUISHERS

If taken literally, the text in section 7.2.1.2 of the 2007 edition requires that inspections
must be performed at an interval not less than 30 days apart. This would allow the
inspections to be performed at an interval greater than “approximately 30-day intervals”
as was previously required in the 2002 edition. NFPA Committees were instructed to
remove unenforceable language, such as the word “approximately.” We believe that the
removal of the word “approximately” was for that reason because there was no technical
justification identified for the change and the proposal did not explicitly show the word to
be struck out.(see NFPA 10 ROP, 10-54A, Log #CP-4).

Some AHJs are now requiring that inspection tags include the day of the month so that

the 30-day interval can be measured. However, sections 7.2.4.3 and 7.2.4.5 in the 2007

edition seem to indicate that the committee intended for 12 inspections to be conducted,
one per month, without requiring a 30-day interval.

Question:

Is it permissible to document fire extinguisher inspections by indicating the month and
year (without the day of the month)?

ANnswer:

The dates may not necessarily be absolute. The HITF is aware that some NFPA technical
committees are starting to look into their time based criteria. In addition, the Joint
Commission previously developed their own guidance/tolerances on these sorts of time
criteria in the February 2006 issue of EC News.



HITF INTERPRETATION
JUNE 2008 NO. 2

Document to be interpreted: ~ NFPA 72 (1999) 1-2.3

Edition: 1999

Background Information (optional): EXISTING FIRE ALARM SYSTEMS

Issue: Facilities are being cited for deficiencies because their existing fire alarm systems
do not comply with the maximum time delay of 10 seconds required after January 1,
2000. Itis our position that previously approved fire alarm systems installed prior to the
adoption of the 2000 Life Safety Code and 1999 NFPA 72 are not required to comply
with the 10 second delay requirement after January 1, 2002. Our opinion is based the
language in Section 1-2.3 of 1999 NFPA 72, Section 2-1 of 2000 NFPA 101 and good
common sense.

Question:

Avre existing fire alarm systems approved and installed prior to the adoption of the 2000
Life Safety Code (NFPA 101) and 1999 National Fire Alarm Code (NFPA 72) required to
comply with the 10 second delay requirement effective January 1, 2002?

ANnswer:

NO. The effective date in NFPA 72 is for new installations installed after the effective
date — January 1, 2002. The AHJ has the ability to invoke certain criteria from NFPA 72
on a retroactive basis (See NFPA 72: 1-2.3, 1999 Edition — Exception) if they have
determined that a distinct hazard to life or property exists.



HITF INTERPRETATION
JUNE 2008 NO. 3

Document to be interpreted: NFPA 101 (2000) 18/19.3.6

Edition: 2000

Background Information (optional): STORAGE ROOMS 50 FT2 OR LESS

The 2000 Life Safety Code does not classify storage rooms 50 ft* (4.6 m?) or less in area
storing combustible material as a hazardous area in new health care facilities. The
language for existing health care facilities is different in that for existing health care
facilities, rooms or spaces 50 ft? (4.6 m?) or less in area, including repair shops, used for
storage of combustible supplies and equipment in quantities deemed hazardous by the
authority having jurisdiction. The difference between new and existing health care
facilities is that the 50 sg. ft. rule applies to both repair shops and storage rooms in
existing buildings. The 2000 Life Safety Code allows all spaces to open to the corridor,
if properly protected, except for patient treatment rooms, patient sleeping rooms and
hazardous areas (see Sections 18/19.3.6).

Questions:
Question 1:

Could a room or space 50 square feet or less and that is storing combustible material, be
considered a hazardous area?

Answer 1:

Yes. The presence of stored combustible materials in a room or space 50 square feet or
less does not necessarily result in the room or space being classified as a hazardous area.
In some circumstances, the amount and type of combustibles may result in the room or
space being classified as a hazardous area by the AHJ.



Question 2:

Can these rooms or spaces that are not deemed to be hazardous be open to the corridor if
properly protected in accordance with the requirements of NFPA 101: Sections
18.3.6.1/19.3.6.1?

Answer 2:

Yes.



HITF INTERPRETATION
JUNE 2008 NO. 4

Document to be interpreted: NFPA 101 (2000) 7.2.1.5.4, 18/19.2.2.2.2,
18/19.2.2.2.4,18/19.2.2.2.5
NFPA 101 (2006) 7.2.1.5.9.2, 18/19.2.2.2.2,
18/19.2.2.2.4,18/19.2.2.2.5, 18/19.2.2.2.5.2

Edition: 2000 and 2006

Background Information (optional): OPERATION OF DOORS

Chapter 7 requires that where locks or latches are provided, the releasing mechanism
shall open the door with not more than one releasing operation. However, Chapters 18
and 19 allow doors in the means of egress to be locked where the clinical needs of the
patients require specialized security measures for their safety, provided that staff can
readily unlock such doors at all times. Note that the use of a key carried by staff
frequently will require two operations to open the door (one operation to unlock the door
using the key and one operation to unlatch the door using the door handle, see Figure 1
below).

Often times, equipment such as wander alert systems, which require multiple operations

to open a door, are used based on the clinical needs of the patients. Such systems are
widely accepted for use in dementia units for the safety of the patients.

Questions:
Question 1:

Where the provisions in Chapters 18 and 19 of the Life Safety Code permit locking of
doors in the direction of egress travel based on the clinical needs of the patients, is it
permitted to have more than one operation to open the door?

Answer 1:

Yes. Specifically, one of the operations is to release the lock and the second operation is
to release the latch to allow the door to be pulled or pushed open.



Figure 1. Door Requiring Two Operations



Question 2:

Special Hardware: Where the clinical needs of the patients require special hardware
(releasing mechanism) to unlatch the door, is it permitted to have more than one
operation to open the door?

Answer 2:

Yes. Itis generally understood that the restriction concerning the releasing operation
does not include the opening of the door once the lock is released and the latch is
released.



